Златото поевтиня днес, тъй като инвеститорите прибираха печалби от нарастването му вчера с повече от 3%, когато беше търсено заради сигурността, която предлага, а това се дължеше на спада на борсовите индекси и стойността на долара.

Спот цената днес беше 883.40 долара за тройунция, като това е намаление от 3.20 долара спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк, когато беше достигнат интрадневен връх на 890.60 долара за тройунция - най-високо ниво за последната една седмица.

Петролът днес отново се върна да се търгува под 90 долара за барел заради опасенията, че финансовата криза ще навреди на търсенето, както и заради зачестилите спекулации, че ОПЕК обмисля намаление на предлагането. Най-голямата криза след Великата депресия постави сянка върху световната икономика и намали прогнозите за търсенето, а това доведе до спад на цената след месец юли с почти 60 долара за барел.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец ноември спадна със 71 цента, до 89.35 долара за барел, след растеж вчера от над 2 долара. В понеделник цената падна до осеммесечно дъно. Английският сорт Брент загуби 51 цента, до 84.15 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи, че намалява прогнозите си за търсенето на петрол през следващата година с 15% заради влошаващите се икономически условия. Новината е още едно потвърждение, че финансовата криза ще навреди на търсенето на петрола. Според специалисти цената може да се стабилизира, когато борсовите индекси се стабилизират, или ако ОПЕК предприеме намаление на квотите.

Петрол – технически анализ

Първа съпротива е преодоляното дъно от 16 септември на 90.45, което в момента не позволява на цената да расте. Следват 93.30 и едва пробив през 96 ще намали низходящия натиск. Подкрепа засега е 88, следвана от дъното от вторник на 87.54 и 85..

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД