Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и четири други централни банки намалиха лихвените си проценти в спешен опит да намалят икономическите ефекти от финансовата криза, информира Bloomberg.

ФЕД, ЕЦБ, Централната банка на Великобритания, Централната банка на Канада и Централната банка на Швеция намалиха основните си лихвени проценти с по половин процентен пункт. Централната банка на Япония, която не взе участие в инициативата, обяви, че подкрепя тези действия. Швейцария също се включи. В отделен акт Централната банка на Китай намали основния си лихвен процент за едногодишни заеми с 0.27 процентни пункта.

Решението на ФЕД свали основната лихва до 1.5%. Основният лихвен процент на ЕЦБ вече е 3.75%, основната лихва в Канада падна до 2.5%, докато тази във Великобритания вече е 4.5%. Швеция намали лихвата до 4.25%. Китай свали основната си лихва за втори път в последните три седмици, като тя падна до 6.93%.

От ФЕД, където решението за намаляване на лихвата беше взето единодушно, обявиха, че икономическите данни показват, че икономическата активност се е забавила значително в последните месеци, а задълбочаването на кризата на финансовите пазари вероятно ще наложи допълнително ограничение върху разходите.

ФЕД също така намали и сконтовия процент по заеми, отпускани директно на банките, с половин процентен пункт, до 1.75%.