Няма никакви основания за безпокойство у гражданите за евентуални негативни ефекти от международната финансова криза върху българската банкова система, заяви днес министър-председателят Сергей Станишев. Българските банки са стабилни, резервите им са големи, депозитите са гарантирани в много висока степен, така че няма непосредствена заплаха, категоричен бе премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

Правителството няма да се поколебае, при необходимост, съвместно с Българската народна банка да подкрепи и да гарантира депозитите на гражданите, но към момента нужда от подобни действия няма, подчерта премиерът Станишев. Най-важното, според него, е гражданите да бъдат спокойни за своите вложения.

Имаме всякаква готовност за действия, защото фискалният резерв на правителството и резервите на България са много стабилни. За нас най-важното е да гарантираме стабилността на страната и сигурността на доходите и депозитите на хората, категоричен бе министър-председателят.

По-рано днес премиерът Сергей Станишев покани на работно съвещание министъра на финансите Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров. На среща в кабинета на премиера те го информираха за резултатите от проведената вчера дискусия в рамките на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси.

България се присъединява към становището на министрите от ЕС, че съюзът трябва да има общ подход в контекста на глобалната финансова криза и към изразената готовност да бъде направено необходимото за гарантиране стабилността на банковата система, заяви министър Орешарски.

Като най-спешни и видими мерки за укрепване на доверието към финансовата система бе решено държавите членки да подкрепят системни финансови и банкови институции, както и прагът на гарантираните банкови депозити да бъде повишен на 50 000 евро. Министрите също така се обединиха, че когато се налагат публични мерки за интервенция в дадена страна членка, то те ще се вземат на национално ниво, но в условията на постоянна координация и сътрудничество с Европейската комисия.

Целта на тази мярка е да не се допусне процесът на развитие на криза в една страна да придобие трансграничен характер.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви категорично пред министър-председателя и пред финансовия министър, че състоянието на банковата система е стабилно, като тя е добре капитализирана и печеливша.

Още от самото начало на кризата през 2007 г. премиерът Станишев препоръча на ръководството на БНБ и на финансовото министерство да следят отблизо и да анализират постоянно външната и вътрешната динамика на развитието й и да предприемат всички необходими мерки в защита на финансовата стабилност.

Сегашното добро общо икономическо и финансово състояние на страната е логичен резултат от водената до момента благоразумна и целенасочена фискална и макроикономическа политика, бяха категорични днес премиерът, финансовият министър и управителят на Народната банка.

В края на срещата двамата информираха министър-председателя за разработените различни варианти за реакция на институциите, в зависимост от поведението на външните пазари.

Снимка: Правителствена информационна служба