Приходите от продажби на автомобили през август 2008 г. по предварителни данни нарастват с 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година. По-съществено е увеличението в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 4.5%, резултат от положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети - 6.5%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 1.1%. Двете съставни дейности формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла, съобщават от НСИ.

Търговията на едро отбелязва нарастване с 3% и оказва съществено влияние върху общия индекс, като създава около 70% от обема на приходите за търговския сектор.

От наблюдаваните съставни дейности по-голямо увеличение е отчетено в търговията с неселскостопански междинни продукти - 3.3%. В търговията с храни, напитки и тютюневи изделия темпът също е положителен - 0.4%, а в търговията с машини и оборудване и в търговията със стоки за домакинството се наблюдава спад - съответно с 1.4 и 6.4%.

В търговията на дребно общото увеличение от 2.3% се дължи на отчетения ръст във всички структуроопределящи дейности в границите от 6% за неспециализираната търговия с разнообразни стоки до 0.2% за търговията, извършвана извън магазините. Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия нараства с 3.1%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки и търговията със стоки за домакинството и битова техника - съответно 2.8 и 2.1%.

От наблюдаваните дейности единствено в ремонта на домакински и битови уреди е отчетено намаление от 5.7%, което оказва слабо влияние върху общия индекс за търговията на дребно,
тъй като относителният дял на дейността в обема на приходите е незначителен - под 1%.

Приходите от продажби през август намаляват с 3.5% спрямо предходния месец вследствие на регистрирания спад във всички основни търговски дейности. Търговията на дребно остава само с 0.4% под нивото на юли 2008 г., но общото намаление се определя основно от търговията на едро и търговията с автомобили и горива, при които отрицателните темпове достигат съответно 3.8 и 5.2%.

За периода януари - август приходите от продажби нарастват с 6.4% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението е по-високо в търговията с автомобили и горива - 11.4%, и в търговията на дребно - 7.2%. Същевременно по-ниският ръст в търговията на едро - 5.2%, оказва влияние върху общия индекс в посока намаление.