Канада разполага с най-стабилната банкова система в света, като след нея се нареждат Швеция, Люксембург и Австралия, показва проучване на Световния икономически форум, информира Reuters.

Великобритания, която преди време попадаше в челната петица, се е сринала до 44-о място - след страни като Ел Салвадор и Перу, след като правителството обяви тази седмица, че ще инвестира 50 млрд. паунда (86.5 млрд.) долара в местните банки.

САЩ, където някои от най-големите финансови компании на Уолстрийт фалираха в последните седмици, се нарежда чак на 40-о място, след Германия, която е 39-а и по-малки държави като Барбадос, Естония и дори Намибия.

Проучването се основава на изводите и мненията на мениджъри на изпълнителни позиции и определя на банките резултат между 1.0 (несъстоятелна и вероятно в нужда да бъде спасена от правителството) и 7.0 (в добро финансово състояние със стабилен счетоводен баланс).

Канадските банки получават средна оценка 6.8, изпреварвайки Швеция (6.7), Люксембург (6.7), Австралия (6.7) и Дания (6.7).

Британските банки получават резултат 6.0, изпреварвайки с малко САЩ, Германия и Ботсвана, които имат по 6.1. Франция се нарежда на 19-о място с резултат от 6.5, докато банковата система на Швейцария и тази на Сингапур се нареждат на 16-о и 13-о място, респективно.

Индексът беше публикуван в период, когато централните банки в Европа, САЩ, Китай, Канада, Швеция и Швейцария намаляват лихвените проценти, в опит да сложат край на паническите разпродажби на пазарите и да възстановят доверието в разклатената банкова система.

Холандия (6.7), Белгия (6.6), Нова Зеландия (6.6), Малта (6.6) и Ирландия, чието правителство обеща миналата седмица да гарантира личните и корпоративните депозити в шестте основни банки в страната, оформят челната десетка.

Добри резултати също така отчита Чили (6.5, 18-о място), както и Испания, ЮАР, Норвегия, Хонконг и Финландия, които попадат сред първите 20.

В дъното на класацията на 134-то място се намира Алжир с резултат от 3.9, като пред него са Либия (4.0), Лесото (4.1), Аржентина и Източен Тимор (4.2).

България се нарежда на 80-а позиция в класацията.