Австрийският в. "Пресе" публикува материал за строителството в България и процъфтяващата до неотдавна търговия с недвижими имоти, предизвикала строежа на жилища и хотели по Черноморието и търговски центрове без необходимата инфраструктура.

Според Петер Оберлехнер от фирмата Волф Тайс Аустрия през идните месеци се очаква пренасищане на българския пазар с взаимно конкуриращи се търговски центрове. Има вероятност не всички, които се строят в момента, да бъдат завършени заради финансовата криза, оскъпила проектите с 1.5 до 2%. В България в момента са замразени проекти за строеж на стойност 2 млрд. евро.

От друга страна, има недостиг на складови помещения и ако се работи в тази ниша, могат да се изпълнят рентабилни проекти, стига да се осигури финансирането им, продължава "Пресе".

В България има нужда от закрити паркинги и модерни офиси.

В Източна Европа висококачествените жилища са недостатъчни, подчертава Оберлехнер, единствено в Унгария интересът е поспаднал, въпреки че и там много от жилищата се нуждаят от основен ремонт. Но в обозримо бъдеще не е реално проблемите да бъдат решени, тъй като в момента не се отпуска финансиране и банките не правят разлика между рентабилни и неразумни проекти.

Източна Европа все още не е изцяло обхваната от кризата на недвижими имоти в степен, сравнима със Западна Европа и САЩ, където цените падат драстично. "Азия няма да е така засегната в толкова голяма степен, тъй като там рядко се работи с чуждо финансиране", цитира "Пресе" Георг Шу от Дойче Банк.

За разлика от Източна Европа. Закъснението на кризата там се обяснява с изчакването на инвеститорите, обусловено от високия икономически ръст в района. Но според Оберлехнер вълната от фалити на фирмите, които не са в състояние да обслужват лихвите си, вече идва.

На това залагат и малцината купувачи, разполагащи с капитал, които се надяват на принудителни продажби и на покупки на "разумни" или иначе казано ниски цени. През първата половина на тази година инвестициите в недвижими имоти на източноевропейския пазар са с 60% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година. Подобно свиване има и на инвестициите в Германия и Великобритания.

Очаква се през втората половина на тази година инвестициите да намалеят още, като единствено изключение е Русия, където се наблюдава нарастване, в сравнение с 2007 г.

Източник: БТА