Френската държавна железопътна компания SNCF купи 20-процентов дял от частната италианска компания за високоскоростни железопътни услуги (TJV) Nuovo Trasporto Viaggiatori - NTV, която планира да започне да предлага услугите си през 2011 година. Това обявиха днес
високопоставени представители на италианската компания, цитирани от Асошиейтед прес.

Партньорството на френската компания с Nuovo Trasporto Viaggiatori би могло да проправи път за сътрудничество в сфери като резервации, продажба на билети и пътнически услуги, съобщи в комюнике италианската група. Не бяха разкрити финансови подробности по сделката.

Споразумението дава на Nuovo Trasporto Viaggiatori възможността да се превърне в играч на европейския пазар, който ще бъде изцяло либерализиран за международни услуги от януари 2010 г., посочи в комюнике един от основателите на италианската компания, президентът на Fiat и Ferrari Лука ди Монтедземоло.

Nuovo Trasporto Viaggiatori бе създадена през 2006 г. от група италиански предприемачи, включително Монтедземоло и основателя италианската модна къща Tod's Диего Дела Вале, и е първото значително предизвикателство за италианския държавен жп монопол.

Източник:БТА