Европейската комисия реши да започне разследване на повече от 250 жилищни проекта в Испания, съобщават испанските медии, цитирани от Property Wire.

Решението за започване на проверка на тази проекти са зачестилите сигнали за подозрения, че в новите жилищни комплекси не е осигурена достатъчно питейна вода за бъдещите обитатели.

Жилищните проекти, които се намират в областите Андалусия, Кастиля-Ла Манча, Мурцина и Валенсия, в момента се строят, като се правят планове да бъде осигурена вода от местни източници. Не е сигурно обаче дали тази вода ще успее да покрие всички нужди.

Според ръководителя на разследването Давид Хамерщейн, който представлява европейската организация Green, строителните компании пренебрегват директивите на ЕС за осигуряване на достатъчно вода на всички нови обекти, независимо дали става въпрос за жилищни, офис или търговски площи.

Това е поредният удар за испанските строителните компании и още един пример, че правилата са много строги и трябва да бъдат спазвани от абсолютно всички без изключения, допълва той.

Изследването на водните ресурси едва започва, като, според редица специалисти, е възможно да бъдат намерени някакви други източници, които да осигурят достатъчно вода за жилищните комплекси, дори на по-висока цена.