Администрацията на президента на САЩ Джордж Буш ще инвестира около 125 млрд. долара в девет щатски банки, между които Citigroup Inc. и Goldman Sachs Group Inc., в опит да закрепи доверието във финансовата система.

Предложените парични инжекции, в замяна на привилегировани акции на банките, са част от спасителния план на стойност 700 млрд. долара, който беше одобрен от Конгреса на 3 октомври и наподобяват действията на европейските лидери да “размразят” кредитните пазари, като помогнат на изпадналите в затруднение банки. Останалите компании, включени в плана на администрацията на Буш, са Wells Fargo & Co., JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley, State Street Corp. и Bank of New York Mellon Corp, според източници, запознати с него.

Покупките на дялове представляват нов подход от страна на министъра на финансите Хенри Полсън, който първо представи спасителен план, насочен към неликвидните активи, свързани с ипотечни заеми.

Перспективите за правителствена подкрепа оскъпиха акциите по целия свят. Индексът S&P 500 вчера записа ръст от 11.6%, след като миналата седмица беше най-лошата за него от 75 години насам. Цените на азиатските акции също скочиха, а японският основен индекс Nikkei 225 Stock нарасна с 13.4%, което беше най-голямото му покачване.

Министерството на финансите планира да инвестира по 25 млрд. долара за закупуването на дялове в Citigroup и JPMorgan. Други 25 млрд. долара ще бъдат разделени между Bank of America и Merrill. Wells Fargo ще получи най-малко 20 млрд. долара, докато за Goldman и Morgan Stanley ще бъдат отделени по 10 млрд. долара. State Street и Bank of New York ще получат по 3 млрд. долара.

Нито една от деветте банки, които ще получат помощ от правителството, не е имала право да избира относно продажбата на акции на държавата, според източници, запознати със ситуация.

Още 125 млрд. долара ще бъдат използвани за рекапитализирането на други финансови институции в страната.

Според плана, който ще бъде обявен днес, правителството също така ще гарантира за срок от три години новоиздадения необезпечен дълг на банките, което ще улесни рефинансирането на задълженията им.

По-късно днес планът ще бъде оповестен от Хенри Полсън, председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и председателя на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) Шийла Беър. Инициативата идва, след като стана ясно, че Франция, Германия, Испания, Холандия и Австрия ще отделят 1.8 трлн. долара, за да гарантират банковите заеми и да придобият дялове в кредитните институции.

Подходът на правителството за закупуването на привилегировани акции с варанти е сходен с този на инвестициите на контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc, направени наскоро в Goldman Sachs и General Electric Co. Вместо да купува обикновени акции в компаниите, които се обезцениха през последните седмици, Бъфет закупи привилегировани акции, които му носят 10% дивидент и получи варанти, които му дават правото да закупи обикновени акции на предварително определена цена.