Акциите на белгийската финансова и застрахователна компания KBC отбелязаха понижение от 25% днес, след като от компанията заявиха, че ще отчетат загуба за третото тримесечие в размер на между 880 и 930 млн. евро.

Малко по-късно акциите на компанията се възстановиха от по-ранното си понижение, като се търгуваха с 18% на отрицателна територия.

Загубата ще се предопредели от по-нататъшно отписване на финансови активи на фона на изключително тежката криза обхванала световните финансови пазари.

От финансовата институция обявиха, че ще намалят стойността на дълга си с 1.6 млрд. евро, като действието се очаква да доведе до по-нататъшно намаляване на бъдещи загуби, при евентуално понижение на инвестиционната оценка на притежаваните активи.

Очакваната загуба идва малко изненадващо и в по-голям размер от средните очаквания на пазарните наблюдатели. За сравнение през третото тримесечие на миналата година компанията отчете печалба в размер на 639 млн. евро.

Като се изключат еднократните загуби, от белгийската институция заявиха, че резултатите са били като цяло „задоволителни“, като би отбелязала печалба в размер на около 500 млн. евро.

Силното представяне на бизнеса й в Централна и Източна Европа е подпомогнала това резултатите на компанията да не са още по-лоши.

Банката е загубила около 172 млн. евро от експозиции в банкрутиралата щатска инвестиционна банка - Lehman Brothers.