Най-голямата швейцарска банка - UBS AG, ще набере 6 млрд. швейцарски франка (5.2 млрд. долара) капитал от правителството на страната и ще отдели “токсични” активи на стойност до 60 млрд. долара във фонд, подкрепен от централната банка, информира Bloomberg.

Втората най-голяма банка в страната - Credit Suisse Group AG, обяви, че е набрала 10 млрд. франка капитал от продажбата на държавни ценни книжа, увеличавайки първичната си капиталова адекватност (Tier 1) до 13.7%.

„Федералният съвет (правителството) на Швейцария е убеден, че този пакет от мерки ще допринесе за трайното укрепване на швейцарската финансова система“, се казва в съобщение на правителството, разпространено днес. „Стабилизирането е от полза за цялостното икономическо развитие на Швейцария и е в интерес на страната, като цяло\'“, посочват още от съвета.

Правителството на Швейцария би имало 9-процентен дял в UBS, ако допълнителният капитал на банката бъде конвертиран в акции на цена от 20 франка всяка. UBS е европейската банка с най-големи отписвания на активи заради кредитната криза.

Планът не прави правителството съсобственик на банката и му дава възможност да се оттегли по време на заема, се казва в съобщението.

UBS също така е постигнала съгласие с централната банка да прехвърли “токсични” активи на стойност до 60 млрд. долара от счетоводния си баланс в отделен фонд.

Credit Suisse отчете загуба в размер на 1.3 млрд. франка за третото тримесечие на годината след 3.2 млрд. долара загуба преди данъчно облагане на подразделението си за инвестиционно банкиране. Подразделението имаше отписвания в размер на 2.4 млрд. франка.