Среща, на която бяха обсъдени перспективите пред туризма между Македония и България, се състоя в салоните на българското посолство в Скопие. Срещата бе част от националната програма за отбелязване на стогодишнината от независимостта на България и бе под девиза "Елате ни на гости".

Пред македонските представители- собственици на туроператорски фирми, представители на отделенията по туризъм в Стопанската камара на Македония, ръководството на Факултета по туризъм към Скопския университет, журналисти и гости, бяха представени възможностите на България в туризма и разнообразния туристически продукт, който нашата страна предлага.

Председателят на Държавната агенция по туризма на България Анелия Крушкова предложи туристически организации и фирми на двете съседни държави да разработят общ продукт, който да засили интереса на чуждестранните туристи към тази част на Европа - Балканите. Тя отговори и на многобройните въпроси на македонските туроператори за разширяване на възможностите за използване от страна на гражданите на Македония на богатите предложения за различен вид туризъм, който България предлага.

Като най-важна задача бе посочено преодоляването на психологическата бариера, свързана с входните визи за България, както и разкриването на повече транспортни връзки между двете страни, в това число и най-вече въздушните, подобряване на инфраструктурата, развитието на транспортния и икономически Коридор номер 8.

Анелия Крушкова каза, че в началото на декември месец ще покани македонските туроператори на среща в София с българските им колеги, които заедно с отговорните институции да обсъдят мерки и идеи за предлагане на съвместен туристически продукт.

Председателката на Държавната агенция по туризъм заяви също намерението си да активизира рекламирането на България в Македония като интересна туристическа дестинации, в това число и да се стимулира обменът на групи от журналисти, които пишат за туризма.

Припомняме, че непосредствено преди срещата Анелия Крушкова определи като основна цел връщането на интереса на македонските туристи към нашата страна. "Ще се опитаме да акцентираме върху това, че България ще ги приеме добре и че ние не сме се отказали от тях", обясни председателят на ДАТ за македонските туристи.

Източник: БНР