Алтернативните източници на енергия могат още в близките години да подкопаят привилегированото положение на Русия на европейския и световен пазар на енергоресурси, смята Кен Голдщайн, икономист в изследователската нетърговска група Conference Board.

„Като се сравни стойността на киловат час електричество от алтернативни източници със стойността на енергия от горива, на петролния и газов пазар ще настъпи крах. Това може да се случи в промеждутъка от две до пет години,“ каза Голдщайн в интервю пред РИА Новости.

В сряда цената на петрола на световните пазари се понижи до 13-месечен минимум - на фона на страховете, че възможната рецесия на световната икономика може да се отрази върху търсенето на енергийни ресурси. Цената на ноемврийските фючърси в Лондон се понижиха с 3.73 долара, до 70.8 долара за барел, а в Ню Йорк с 4.09%, до 74.54 долара за барел.

„Икономиката на Русия няма да понесе срива в цената, защото днес тя е тясно обвързана с износа на петрол и газ. Когато цената на петрола достигна 145 долара за барел, положението беше великолепно за износителите на ресурса, но къде ще се окаже Русия, ако само след пет години цената за барел се окаже, да предположим, под 20 долара?", попита Голдщайн.

Според него Русия не осъзнава в пълна степен възможностите на добиваната от алтернативни източници енергия и как тя ще се отрази на световните цени.

Голдщайн прогнозира, че през следващата година цената на петрола ще се установи между 80-90 долара за барел поради икономическата стагнация по света и съкратеното търсене на суровината.

„Разликите в прогнозите на цените е много голяма – едни говорят за 60 долара за барел, други за 100 долара, а се чуват и 120 долара за барел. Смятам, че през март 2009 г. цените ще се стабилизират на ниво от около 80 долара за барел. Но при такива цени икономиката на Русия ще продължи да се чувства нормално,“ каза Голдщайн.

САЩ, потребител на 25% от всичките добивани енергоресурси, смята за стратегическа цел прехода към алтернативните източници на горива. През 2007 г. 100 млрд. долара са инвестирани в изследвания и проучвания на нови източници, за да се намали зависимостта от петрола и газа.

През спокойната 2004 г. Conference Board предсказа в свой анализ небивал скок на цената на петрола, което напълно се потвърди през следващите години.

Прогнозите за горивата не са еднозначни по света. Според оценка на Института за енергийни изследвания РАН традиционните източници на енергия ще продължат да доминират в обозримо бъдеще, без значение усилията на световното общество да повиши частта на добиваната от алтернативни източници енергия. До 2030 г. добиваната енергия от изкопаеми източници ще заема не по-малко от 80% от световното потребление.

МАЕ предполага, че около 50% от електроенергията по света до средата на това столетие е необходимо да бъде добита от възобновяеми източници, ако човечеството наистина смята да се бори с последиците от глобалното затопляне.

На практика, възобновяемата енергия съставлява всичко на всичко 5% от общото потребление на енергия по света.