Застрахователният гигант American International Group Inc (AIG) изразходва средства, за да лобира в различните щати за смекчаването на контрола над ипотечната индустрия, предава Reuters, позовавайки се на публикация на Wall Street Journal.

Когато правителството на САЩ пое контрола над ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, им забрани да лобират. Тази практика обаче е позволена за AIG, 20% от която са все още собственост на публични акционери, коментира вестникът.

Държавните регулаторни органи обявиха, че AIG работи по облекчаването на някои клаузи по нов федерален закон, приет през юли като част от пакета за спасяването на жилищната индустрия, който постановява стриктен контрол над компаниите отпускащи ипотечни заеми.

Законът изисква тези компании да бъдат лицензирани от съответния щат и да предоставят подробна информация, за да могат да регулаторните органи да проследяват тяхната дейност, пише вестникът.

Новите правила целят компаниите, които отпускат ипотечни кредити, да носят отговорност, ако издават неподходящи ипотеки или участват в измамни схеми за отпускане на ипотечни заеми, които в края на краищата допринесоха за провала на AIG.

Застрахователният гигант засега не коментира публикацията.

Компанията, която беше най-големият застраховател в света, беше спасена от централната банка на САЩ със заем от 85 млрд. долара миналия месец, след като отчете големи загуби свързани с ипотечната индустрия. Оттогава Федералният резерв е увеличил помощта си за компанията, като тя може да достигне до 120 млрд. долара.