Финансовото министерство на Литва прогнозира понижение в цените на имотите от 20% през следващата година, като се очаква забавянето в сектора на имотите да продължи да заплашва развитието на икономиката на страната.

Строителният сектор „нерационално игнорира“ промените в бизнес цикъла, като все още не намалява цените, разходите си и не прибягва до съкращаване на нови проекти, се казва в изявление на правителството, цитирано от Bloomberg.

Забавянето на ръста на кредитирането, както и растящата инфлация в балтийската република са сред основните заплахи пред бъдещото развитие на икономиката на страната, коментират специалистите.

Късната реакция на намаляване на цените от страна на строителните предприемачи пък, от своя страна, създава предпоставка за срив в цените на имотите до нива по-ниски от очакваните в дългосрочен аспект, заявиха още от министерството.

Именно ръстът на сектора на недвижимите имоти и строителният бум в Литва през последните няколко години бяха в основата на това ръстът на икономиката й да е един от водещите в ЕС.

Коренната промяна на настоящата ситуация обаче, на фона на глобалната криза във финансовия сектор, са на път да променят тези фактори в негативна посока.