Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co., която бе придобита от Bank of America Corp., отчете пета поредна загуба, в резултат на разрастването на кризата от финансовите пазари, довела до отписване на активи на стойност 9.5 млрд. долара.

Загубата на финансовата институция през третото тримесечие на годината е възлязла на 5.15 млрд. долара, или 5.58 долара на акция, на фона на реализираната такава от 2.24 млрд. долара, или 2.82 долара на акция.

Средните очаквания на анализаторите бяха за по-малка загуба в размер на 5.18 долара на акция.

Приходите на компанията за третото тримесечие са се свили до едва 16 млн. долара, в сравнение с тези от 380 млн. долара година по-рано.

Планът на правителството на САЩ включва инвестиции от около 125 млрд. долара за закупуване на дялове в девет банки. От тях около 25 млрд. долара са предвидени за Bank of America and Merrill.

От началото на кредитната криза до момента загубите на световните финансови институции възлизат на значителните 640 млрд. долара, като очакванията са те да достигнат 1 трлн. долара до края на настоящата година.

Преди около месец Bank of America Corp. бетонира статута си на най-голямата банка в САЩ, след като се съгласи да придобие Merrill Lynch & Co, най-голямата брокерска къща в света, за около 50 млрд. долара. Банката размени 0.8595 свои акции, за всяка акция на Merrill Lynch.

Merrill Lynch е втората сделка, сключена от Bank of America тази година, свързана с колапса на щатските ипотечни пазари. Bank of America плати 2.5 млрд. долара в акции миналия юли за Countrywide Financial Corp., превръщайки се в най-големия кредитор на жилищни заеми в САЩ.

В случая с Merrill Bank of America купи активи на стойност повече от 40 долара на акция, според анализ на Citigroup Inc.

Merrill също така притежава около половината от BlackRock Inc, която има пазарна стойност от 24 млрд. долара към 12 септември.