Премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски са получили уверение от участници в Европейския съвет, че филиалите на банки от техните страни в България са стабилни, в добро финансово състояние и не може да се очакват проблеми от тях за българската банкова система.

Припомняме, мерките за овладяване на финансовата криза, които се предприемат в момента, са много ясни и ефективни заяви вчера в Брюксел премиерът Сергей Станишев.

Българските банки са стабилни, но след консултации с БНБ ще предприемем и допълнителни мерки за стимулиране на междубанковото кредитиране, каза още той.

Това е изключително важно за реалната икономика, отбеляза премиерът и допълни, че свиването на кредитирането би се отразило както върху развитието на производството, така и върху откриването на нови работни места.

Правителството има достатъчно възможности да осъществи тези мерки, заяви министър-председателят.

Сега незабавно трябва да се пристъпи към приемането на по-добри регулации, които да гарантират прозрачност на финансовите пазари и да минимизират рисковете срещу това, което се случи, допълни министър-председателят пред българските медии.

Източник: БНР

Още по темата:

Станишев: България е в добра кондиция в сравнение с много други икономики

Станишев: Банковата ни система е стабилна

UniCredit-Булбанк: Позицията на банката е много стабилна на пазара