Печалбата на щатската застрахователна компания UnitedHealth Group Inc. Се е понижила с 28% през третото тримесечие на годината. Това става вследствие на нарасналите оперативни разходи, посочиха изнесени днес данни.

Втората най-голяма щатска застрахователна компания отчете печалба от 920 млн. долара, или 75 цента на акция. За сравнение, година по-рано тя е била при ниво от 1.28 млрд. долара, или 95 цента на акция.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата на компанията е била 73 цента, или колкото бяха средните очаквания на анализаторите за тримесечна печалба.

Оперативните разходи на компанията са се повишили с 12%, до 18.6 млрд. долара, предимно поради повишените разходи за здравно осигуряване.

Финансовата криза е довела до намаляването на инвестиционния доход до 143 млн. долара, в сравнение с 302 млн. долара година по-рано.

UnitedHealth е първият щатски здравен застраховател, който оповестява своите резултати за тримесечието и се счита за барометър за развитието на индустрията.

Вчера акциите на компанията приключиха търговията си в САЩ с понижение от 5%, до ниво от 21.67 долара за брой. За последната една година те са се търгували в диапазона 14.51 и 59.46 долара за брой.