Ръстът на потребителското кредитиране в Румъния през август се е забавил до 52%, след като през февруари достигна пикова стойност от 80%, сочат официални данни.

Потребителското кредитиране е достигнало 68.5 млрд. леи (19 млрд. евро) към края на лятото. Това е повишение с 2.6%, в сравнение с предходния месец.

От февруари до август ръстът на потребителското кредитиране се е забавял непрекъснато въз основа на неблагоприятната макросреда.

Финансовата криза, стартирала в САЩ и прехвърлила се и в Европа, направи финансирането и достъпа до свежи ресурси изключително скъпо и трудно за всички страни членки на ЕС.

Безспорно този ефект се усеща с изключително голяма сила и в северната ни съседка, където, противно на всеобщата практика в останалите европейски страни, потребителските кредити са една от най-предпочитаните форми от потребителите.

Като тенденция в страната се наблюдава и нарастване на апетита на румънското население към теглене на кредити във валути, различни от местната национална и еврото.

Обемът на потребителските и ипотечните кредити в така наречените "екзотични валути" се е повишил значително, въпреки предупрежденията към населението, че крият значителни валутни рискове.

Основната валута, различна от леи и евро, в която са теглени кредити, е швейцарският франк. Това до голяма степен се предопределя от значително по-ниските лихви по този род кредити.