Втората най-голяма щатска банка по активи – Citigroup, отчете 2.8 млрд. долара загуба за третото тримесечие, вследствие на кредитни загуби и отписвания на активи в размер най-малко на 13.2 млрд. долара, информира Bloomberg.

Главният финансов директор на Citigroup Гари Критенден, както и главният изпълнителен директор на Merrill Lynch Джон Тейн, сигнализираха, че се задават още проблеми, тъй като американците изостават с плащанията.

Базираната в Ню Йорк Citigroup е добавила 481 млн. долара към резервите си за покриване на загуби по кредитни карти. Тези загуби могат да продължат да нарастват и през 2009 г., според Критенден. Citigroup все още възнамерява да намали дивидента си наполовина - до 16 цента на акция.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит не успя да върне компанията към печалба след отчетените отписвания и кредитни загуби в размер на над 70 млрд. долара, предизвикани от срива на жилищния пазар. Опитът му миналия месец да закупи базираната в Шарлът, Северна Каролина, Wachovia Corp. и така да получи почти 450 млрд. долара депозити също пропадна, след като от Wells Fargo & Co. излязоха с по-висока оферта.

Акциите на Citigroup са се обезценили с 46% от началото на годината и в момента банката е на четвърто място по пазарна стойност след JPMorgan Chase & Co., Bank of America и Wells Fargo.

Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co., която бе придобита от Bank of America Corp., отчете пета поредна загуба, в резултат на разрастването на кризата от финансовите пазари, довела до отписване на активи на стойност 9.5 млрд. долара.

Загубата на финансовата институция през третото тримесечие на годината е възлязла на 5.15 млрд. долара, или 5.58 долара на акция.

Приходите на компанията за третото тримесечие са се свили до едва 16 млн. долара, в сравнение с 380 млн. долара година по-рано

Цената на акциите на Merrill е паднала с 81% на Нюйркската фондова борса, в сравнение с върховите 97.53 долара за брой, достигнати в началото на годината.