Доларът отчете най-силното си представяне срещу йената за последните седем месеци при волатилна търговия в четвъртък, подкрепен от доста големите печалби на американските борсови индекси, дошли заради спокойствието, което внесоха предприетите мерки за разрешаване на глобалната криза. Високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долар, които се сринаха през последните седмици при влошаването на финансовите условия, също поскъпнаха вчера при подобрените условия на паричните пазари.

Анализаторите не останаха изненадани и коментираха, че всеки ден йената и швейцарският франк се движат рязко спрямо движенията на борсовите индекси, а не защото са валути убежища. Те допълват обаче, че доларът през цялото време си остава печеливш. През последните месеци зелените пари се възползваха от покупките на сигурните американски държавни съкровищни бонове и от високо ликвидните доларови инструменти.

Инвеститорите извършваха тия действия заради презумпцията, че САЩ все още са най-сигурното място на планетата във времена на стрес, като добър аргумент за тези изводи бяха агресивните мерки на правителството за борба с кредитната криза.

В края на деня доларът беше с 2% по-скъп срещу йената на 101.67, което е най-голямата печалба в тази двойка след месец март. Еврото също поскъпна срещу йената, но с 1.8%, до 136.71. Доларът беше стабилен срещу еврото, въпреки обезпокояващата новина, че фабричната активност в средния Атлантик е спаднала до 18-годишно дъно, докато в същото време индустриалното производство в САЩ е отчело най-голям месечен спад след 1974 г. Евро/долар завърши с минимален спад на 1.3445.

Икономическите новини от САЩ обаче в момента са на заден план и отстъпват по значение пред глобалната криза. Икономисти коментираха, че вниманието на пазарите не е насочено към фундаментите и ще се върне към тях, едва когато борсовите индекси достигнат дъна, но, според тях, това няма да стане скоро. В четвъртък, при силно волатилен ден, американските акци нараснаха, но преди това през деня преминаха през няколко резки покачвания и спадове. В крайна сметка, отчетеният растеж помогна на долара срещу йената.

Междувременно на паричните пазари повечето междубанкови лихви спаднаха заради драстичните мерки на централните банки, които продължават да осигуряват ликвидност, което подобрява счетоводните баланси на търговските банки и освобождава повече кредитни линии за нуждаещите се от пари в брой фирми. Значителни намаления вчера отчетоха краткосрочните ЛИБОР лихви от едно денонощие до две седмици при долара и паунда.

Позитивният тон на паричните пазари се пренесе и при покупките на рискови активи, което даде сила на австралийския и новозеландския долар, нараснали срещу своя американски съименник съответно с 5.9%, до 0.6895, и с 3.4%, до 0.6173. Стерлингът също напредна срещу долара с 0.8%, до 1.7324, подкрепен отчасти от хода на Английската централна банка да улесни финансовите компании с лесно достъпни заеми.

За финал, анализатори на американската банка Wells Fargo предположиха, че по-спокойните условия на пазарите ще доведат до по-слаба нужда от долари, какъвто беше водещият мотив до този момент и от тук те предвиждат слабост за щатската валута през следващите седмици.

ЕUR/USD

Съпротива е 1.36, което е 62% корекция на спада 1.3766-1.3345. Следва началото на това понижение, а след него идва дъното от септември на 1.3880, който беше пробито и сега трудно ще бъде преодоляно. Подкрепа е вчерашното дъно на 1.3345. Следват дъното от пролетта на миналата година на 1.3260, което беше достигнато и миналия петък, а после идва и 1.30.

USD/JPY

Съпротива е 101.80, следвана от 103, което до момента ограничава растежа, а по-нагоре бариери са преодоляното двойно дъно на 103.50 и 105. Подкрепа е 101.10, следвана от вчерашното дъно на 99.26 и дъното от миналия петък на 97.91.

GBP/USD

Съпротива в момента е 1.7350, която и вчера спираше растежа. Следват 1.75 и най-високата точка за миналата седмица на 1.7716. Подкрепи са дъното от сряда на 1.7150 и 1.7050, следвани от дъното от миналия петък на 1.6788.

USD/CHF


Съпротива са нивата на 1.15, които удържат напора на долара през последните седмици, включително и вчера. По-нагоре съпротива е върхът от декември 2007 г. на 1.1593. Подкрепа е дъното от сряда на 1.1296 и дъното от миналия петък на 1.1128. След това идват нивата на 1.10.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД