Световната кредитна криза, започнала от САЩ миналата година, постепенно се разпространи по целия свят, като успя да засегне дори най-стабилните пазари.

В Европа първи Великобритания и Испания усетиха негативното й влияние като през последните няколко тримесечия непрекъснато отчитат понижения в цените и продажбите на недвижими имоти.

Това става ясно от данните и проучвания на различни агенции за имоти, консултантски и статистически компании на Стария континент.

Въпреки че в началото Франция остана сравнително незасегната от кредитната криза, негативното й влияние се засили през последните месеци.

Прогнозите на голяма част от френските брокери на недвижими имоти сочат спад с около 15 до 20% в цените на имотите през следващата година, съобщава руският сайт Prian.ru. Още 7-8% понижение в цените до края на тази година прогнозират специалистите.

Много от водещите строителни компании на френския пазар започнаха да спират работа по някои от своите проекти заради намалялото търсене на жилища и все по-големите трудности с финансирането им.

Според официалните данни, понижение в броя на сделките с около 25% е отчетено на френския пазар на недвижими имоти от началото на тази година.

Ръст в цените на имотите във Франция беше отчитан непрекъснато в последните 12-13 години, като една от причините за това беше големият брой инвестиции в сектора, главно от страни като САЩ, Великобритания и Германия.

През последната една година обаче общият обем на инвестициите от тези страни значително намаля поради проблемите, които се появиха на техните пазари.