На 20 октомври (понеделник) ще се проведе общо събрание на акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка, като в дневния ред е заложено приемането на промени в броя и състава на Надзорния съвет на банката.

За нови членове на Надзорния съвет ще бъдат предложени Джералд Бърнард Бърн и Джон Патрик Пауър, които са номинирани от най-големия миноритарен акционер в БАКБ - ирландската Allied Irish Banks (AIB), която държи 49.99% от капитала на банката.

Вторият най-голям акционер в банката - Gramercy Emerging Markets Fund обаче, както и останалите миноритарни акционери, с които фондът контактува, явно няма да подкрепят избирането на двамата кандидати, заяви за Profit.bg Джейсън Кук, управляващ директор на Arco Capital Management, която представлява фонда.

От Gramercy също са имали своя номинация за член на Надзорния съвет, която обаче няма да бъде подложена на гласуване.

Причината е в опитите на AIB да контролират еднолично БАКБ - независимо от факта, че не са мажоритарен собственик. Ирландската банка закупи 49.99% от БАКБ за 422.8 млн. лв., или 67 лв. на акция, през август.

Закупеният дял също така позволява на AIB да избегне и задължителното по закон търгово предложение към останалите акционери.

AIB обяви още през февруари за сделката, но оттогава не е влязла в контакт с останалите миноритарни собственици, за да бъдат проведени някакви конструктивни разговори относно развитието и бъдещето на БАКБ, според Кук.

Опитите на Gramercy да осъществят контакти с AIB също удрят на камък засега, а поведението на ирландската банка и отношенията й с останалите миноритарни акционери съвсем не подхождат на името на банката, според Кук.