Федерални прокурори, разследващи банкрута на Lehman Brоthers, са изпратили призовки до няколко от шефовете на банката, включително до бившия главен изпълнителен директор Ричард Фълд и на бившия главен финансов експерт Ерин Калън, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 12 от директорите на банката са получили призовки във връзка с няколко разследвания, които се водят в Ню Джърси, Бруклин и Манхатън.

Банкрутът на Lehman Brоthers на 15 септември отключи мащабна финансова криза в целия свят. Общата сума на дълговете на инвестиционната банка е 613 млрд. долара. Част от активите й бяха купени от британската Barclays.

Скоростта, с която Lehman Brоthers банкрутира, предизвика оплаквания, че банката не е била честна към клиентите си относно финансовото си състояние в месеците преди банкрутирането.

Федерални прокурори разследват дали някой в Lehman Brоthers е подвел инвеститорите за нейното състояние или за стойността на активите й, посочва АП.

Миналата седмица шефът на Lehman Brоthers Ричард Фълд даде обяснения пред комисията по надзора на Конгреса на САЩ за получените от него премии в размер на половин милиард долара от 2000 година, когато вече е имало сигнали, че финансовото състояние на ръководената от него банка не е добро, посочва АП.

Източник: БТА