В координация сме с БНБ, там в момента се разглежда възможността за намаляване на задължителните минимални резерви на банките, решението за това ще бъде на Централна банка, каза пред журналисти министърът на финансите Пламен Орешарски.

На този етап малките и средните предприятия нямат проблеми с финансирането, но очакваме такъв ефект от глобалната финансова криза, посочи Орешарски.

Дейността на Българската банка за развитие ще се активизира с ново увеличение на капитала, както и със стимулиране на привличането на нови кредитни линии от външни официални финансови източници, каза той.

Според министъра чуждестранните инвестиции през следващата година няма да бъдат повече от 20 процента от БВП, както е било през последните две години.

В макроикономически план това може да бъде разгледано нееднозначно, то ще съдейства за успокояване на икономическите дисбаланси, както и за смекчаване на дефицита по текуща сметка, отбеляза Орешарски. Той прогнозира по-нисък икономически ръст, но не се ангажира с конкретен процент.

Възможно е забавянето на икономическия растеж да доведе и до забавяне в темповете, с които спада безработицата, каза още Орешарски.

Източник: БТА