Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило с повече от очакванията през септември, посочиха изнесени в края на миналата седмица официални правителствени данни.

Строителството на еднофамилни къщи в най-голямата световна икономика се е понижило до най-ниската от 26 години насам стойност, последното доказателство за продължаващата близо три години криза в сектора на имотите.

Показателят се е понижил с 12%, до 544 000 еднофамилни къщи на годишна база, посочиха още данните.

Като цяло началното жилищно строителство се е понижило до 817 000, което бе под средните очаквания на анализаторите, прогнозирали стойност от 872 000 жилища със стартирано строителство.

Ревизирани в низходяща посока бяха и данните за началното жилищно строителство през август до 872 000, в сравнение с първоначално обявените прогнози за 895 000.

Спадът на фондовите борси през настоящия месец, прави все по-трудно привличането на купувачи от страна на строителите, коментират пазарни наблюдатели. Американските домакинства са сериозно загрижени за своите доходи, като съкращават потреблението си и все по-често отлагат значителните по размер покупки.

Междувременно слабостта на сектора на недвижимите имоти се очаква да продължи да оказва негативно въздействие върху икономиката като цяло и през следващите месеци на тази година, както и през цялата следваща такава.

Разрешителните за строеж, което е индикатор за бъдещото състояние на сектора на недвижимите имоти са се понижили с 8.3% на годишна база до ниво от 786 000 на годишна база, което съвпадна с най-ниското им ниво от ноември месец 1981 година насам.

Водещи понижението е било началното жилищно строителство в Средния Запад, където спадът е възлязъл на значителните 24%.

От средата на 2006 година до момента цените на жилищата във водещите щатски градове са се понижили с около 20%. Именно понижението в цените карат купувачите да се отдръпват от пазара, а продавачите да намаляват допълнително, за да продадат своите жилища.

В такава среда за строителните предприемачи е изключително трудно да стартират с нови обекти.