Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV ще получи 10 млрд. евро заем от правителството, след като нарастващите кредитни загуби свалиха цената на акциите на компанията до 13-годишен минимум, предава Bloomberg.

Правителството ще закупи привилегировани акции на банката без право на глас и ще назначи двама свои представители в надзорния съвет на ING, която няма да изплаща дивидент в края на годината. Ценните книжа ще носят 8.5% годишна лихва.

Акциите на ING се обезцениха с рекордните 27% на 17 октомври, след като банката прогнозира 500 млн. евро загуби за третото тримесечие и стана първата, която се възползва от 20-те млрд. долара, предоставени от правителството на финансовите компании на 10 октомври. ING се съгласи да продаде райванското си подразделение си за животозастраховане за 600 млн. долара на базираната в Тайпе Fubon Financial Holding Co.

Правителството вече ще има думата при определянето на заплащането на ръководителите на банката и ще получи дял от печалбата на ING.

Привилегированите ценни книжа, закупени от правителството, няма да “размият” дяловете на настоящите акционери, се казва в изявление на ING.

ING обяви на 17 октомври, че ще отчете 1.6 млрд. евро отписвания на активи през третото тримесечие. Загубата на тримесечието идва в резултат на отписвания, свързани с акции, облигации, структурирани инвестиции, както и инвестиции, свързани с фалита на Lehman Brothers.

ING, чиято история започва през 1743 г., обслужва повече от 75 млн. клиенти по целия свят и към март беше една от 20 най-големи институции по света според информацията на уебсайта й. Банката е имала повече от 124 хил. служители на пълен работен ден, показват данните за финансовата 2007 г.

Холандското правителство закупи по-рано този месец местните подразделения на Fortis и ABN Amro Holding NV за 16.8 млрд. долара. Базираната в Цюрих UBS AG миналата седмица се съгласи да продаде акции на стойност 5.3 млрд. долара на правителството и да отдели от счетоводния си баланс “токсични” активи на стойност 60 млрд. долара.

Акциите на ING се обезцениха с 2.78 евро до 7.34 евро за брой на 17 октомври. Това е и най-големият спад от създаването на банката посредством сливането на Nationale-Nederlanden и NMB Postbank Group през 1991 г. Така пазарната й стойност възлиза на 15.3 млрд. евро. Акциите са загубили 73% от стойността си тази година, в сравнение с 52-процентен спад на индекса Bloomberg Europe 500 Banks & Financial Services.

ING ще може да купи обратно част или всичките ценни книжа по всяко време на цена 150% от емисионната, която е 10 евро за брой.