Таен подземен комплекс в сърцето на Лондон от времето на Студената война беше обявен за продажба от сегашния собственик – фирма VT, съобщава РИА-Новости.

Системата от тунели и помещения, разположена на дълбочина 30 метра под станцията Chancery lane на лондонското метро, е построена през 1942 г. като бомбоубежище с капацитет за 8 хил. души.

Много скоро обаче с решение на главното командване то е преобразувано в комуникационен център на тайното разузнаване на британската армия.

След приключването на войната, огромните помещения и тунели са започнали да се използват за съхраняване на държавни архиви и историческа документация.

Според брокери от компанията Farebrother, която е избрана за посредник при продажбата, интересът към обекта се очаква да бъде изключително голям.

Веднага след обявяването на тайните помещения за продажбата са пристигнали много оферти, като някои частни клиенти са предлагали доста високи суми, уточняват от компанията посредник.

Приблизителната стойност на комплекса възлиза на около 5 млн. паунда, но се очаква да бъде предложена много по-голяма сума.

Според много специалистите и брокери има вероятност подземният комплекс да бъде превърнат в хотел или офис-център.