Въпреки кризата в сектора на недвижимите имоти, ръстът на пазара в Обединените арабски емирства (ОАЕ) остава относително стабилен, пише РИА Новости.

Интересът на големите инвеститори продължава да е голям. Според много специалисти капиталовложенията в недвижими имоти в тази част на света са едни от най-сигурните в днешните условия на пазара.

Доходността от отдаване на площи и имоти под наем в ОАЕ достигна 15% от началото на тази година, става ясно от изнесените данни от проучване на The First Group.

Според експертите най-перспективни за инвестиции в момента са северните райони на страната, където пазарът е по-слабо развит и предстои да се развива.

През изминалата година само в Дубай - едно от най-известните емирства от ОАЕ, са били закупени имоти за близо 5.5 млрд. долара, а до 2010 г. се очаква обемът на инвестициите в сектора да достигне в 50 млрд. долара.

Цената на квадратен метър жилищна площ в новопостроените комплекси в Дубай е между 6 и 10 хил. долара. По този показател емирството се нарежда на едно от първите места в света.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай вероятно няма да бъде засегнат от кредитната криза поради високата ликвидност и интерес на инвеститорите.

Доходността от ръста на цените на имотите е около 30% годишно, което със сигурност гарантира висок интерес към пазар, споделят местни анализатори.