Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), е избран за член на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на провелото се днес общо събрание на акционерите.

Това съобщи за Profit.bg Джейсън Кук, управляващ директор на Arco Capital Management, представляваща Gramercy Emerging Markets Fund, която е вторият най-голям акционер в БАКБ.

Миноритарните акционери в БАКБ в крайна сметка са постигнали взаимно съгласие относно промените в броя и състава на Надзорния съвет на банката. Кандидатурата на Евгений Иванов, издигната от Gramercy Emerging Markets Fund, e била подкрепена от Allied Irish Banks (AIB), която пък е най-големият миноритарен акционер в банката с 49.99%.

От своя страна, Gramercy Emerging Markets Fund е подкрепила кандидатурите на Джералд Бърнард Бърн и Джон Патрик Пауър, които са номинирани от AIB. Тези събития са обнадеждаващи за бъдещата комуникация между миноритарните акционери и тяхното сътрудничество според Джейсън Кук.

БАКБ е една много добре управлявана банка, а миноритарните акционери ще работят заедно, за да вдигнат отново цената на акциите на финансовата институция, зави той.

Кук е оптимистично настроен и за бъдещето на банковия сектор в България. Според него 2009 г. няма задължително да е най-добрата за банките в България и няма станем свидетели на ръст в кредитирането, както в предишните години, но местните банки не разполагат с проблемни активи, както банките на Запад, секторът като цяло има солидна основа и в средносрочен план нещата изглеждат стабилни.

Общо 162 акции бяха изтъргувани по позицията на БАКБ от началото на днешната сесия. Книжата губят 3.04%, до 22.3 лв. за брой досега.

Снимка: КРИБ