Строителните компании във Великобритания обвиняват правителството, че предприетите от него мерки са оказали негативен ефект върху ситуацията на пазара, пише Propertyweek.com.

Мерките са провокирали рекордното понижение в потребителското доверието и вълната от безработица, заявят още британските строители в доклада си CB Richard Ellis за третото тримесечие, показващ позицията им за ситуацията в страната.

Според водещите строителни компании временните мерки, които правителството предприема, не помагат за подобряване на положението на средния британски гражданин.

Секторът на най-предпочитаните имоти в големите градове – апартаментите, е пострадал най-тежко от кризата, което също се сочи за основна причина за рязкото понижение на потребителско доверие.

Строители предлагат повишение на размера на ипотечните кредити, които се гарантират от държавата. Това ще привлече повече млади купувачи и ще им даде и по-голяма сигурност.

Според някои специалисти от CBRE, строителните компании също имат вина за пониженото потребителско доверие, като строежът на нови жилища не бе достатъчен, което увеличаваше цената им.