Акциите на втория най-голям британски застраховател Prudential Plc. регистрираха повишение по време на търговията им в Лондон, след като изданието Sunday Times оповести, че компанията води проговори с инвеститори за продажбата на 20% дял.

Пазарната капитализация на застрахователя се повиши с 12% до 7.5 млрд. паунда, като акциите й моментно достигнаха нива над 300 пенса за брой.

Слуховете за продажбата на част от капитала на финансовата компания стават реалност, след като акциите й се обезцениха с 29% за последните пет дни.

Това накара финансови анализатори от Goldman Sachs Group Inc. да изразят притеснение, че компанията може да срещне трудности поради липсата на свежи ресурси за посрещане на загубите от финансовата криза.

Според британското издание инвестиционни фондове от Китай и Близкия Изток водят преговори с Prudential за подпомагане закупуването на азиатския застрахователен бизнес на попадналата под правителствен контрол щатска компания American International Group Inc. Сделката за придобиване е в размер на 15 млрд. долара.

Пазарните наблюдатели изразяват мнение, че ако Prudential иска да закупи активите на AIG, тя трябва да прибегне до стратегически инвеститори. Набирането на финансов ресурс в настоящите тежки за финансовата система времена е изключително трудно.

Акциите на Prudential отбелязаха повишение през януари след спекулации, че втората най-голяма китайска застрахователна компания Ping An Insurance (Group) Co. може да похарчи 14 млрд. долара за закупуване на дял в британския застраховател.