Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG и най-голямата италианска банка UniCredit SpA оглавяват списъка на европейските банки, които може би ще имат нужда от набирането на допълнителни средства в размер на 73 млрд. евро, за да увеличат капитала си, според анализатори на Merrill Lynch & Co, информира Bloomberg.

Deutsche Bank може би ще има нужда от 8.9 млрд. евро, повече от която и да е друга банка, се казва в съобщение на Стюърт Греъм и Александър Цириготис, двама от базираните в Лондон анализатори на Merrill Lynch. Италианската UniCredit SpA, може би ще има нужда от 7.4 млрд. евро.

Набирането на удобни средства може да се окаже много трудно при настоящите условия, смятат анализаторите на Merrill. В повечето случаи ще е нужна правителствена подкрепа, което е непривлекателен вариант за повечето главни изпълнителни директори.

Правителствата от Великобритания до Швейцария инжектират средства в някои от най-големите банки на континента, между които UBS AG и Royal Bank of Scotland Group (RBS), за да увеличат капитала им. Тази намеса би могла да постави други европейски банки в неравностойно положение, когато икономическият растеж се забави, според Merrill.

Най-голямата френска банка BNP Paribas SA може би ще трябва да набере 7.3 млрд. евро. Втората най-голяма банка във Великобритания Barclays Plc може да се нуждае от допълнителни 5.1 млрд. евро, след като миналата седмица съобщи, че е набрала 6.5 млрд. евро.

Правителствата на Ирландия и Германия може би също ще трябва да участват в набирането на средства от страна на Allied Irish Banks Plc и Commerzbank AG, според анализаторите.