На 22 септември жителите в Полтава откриха на първия десететажен блок, построен по програмата "Достъпно жилище" в Украйна. Собственици на апартаментите в блока станаха сътрудници министерството на вътрешните работи, които в продължение на години, като в съветско време, чакаха построяването на 40-45 кв. м на цена 650 долара за кв. м- толкова колкото струват най-евтините квартири в града, пише "Експерт Украина".

За съжаление президентската програма "Достъпно жилище", в която е предвидено държавата да поеме 30% от разходите за купуването на ново жилище, съществува почти изцяло на хартия.

Основният проблем, с който се сблъска Украйна, е изключителното забавяне на строителството на среден клас жилища. През миналата година бяха построени едва 20 хил. нови жилища, докато търсещите са около 1.3 млн. семейства. Оказва се, че при тези темпове средният срок, който трябва да чака всеки купувач, е 65 години.

Лесното отпускане на кредити също оказва натиск на пазара, независимо че жилищата от 100 кв. м (най-големият брой новопостроени са именно такива) струват средно около 140 хил. долара (при средна месечна заплата от 600 долара).

Така страната се оказва в затворен кръг на незадоволителното предлагане, което кара цените да се повишават, и едновременно недостъпността на жилищата заради високите им цени.