BNP Paribas SA, Societe Generale SA и четири други френски банки ще получат 10.5 млрд. евро от правителството, като по този начин за първи път ще бъде прибегнато до спасителния пакет на стойност 360 млрд. евро, който беше обявен този месец, информира Bloomberg.

Правителството ще закупи подчинен дълг, издаден от шестте най-големи банки в страната, без да придобива право на гласуване, заяви финансовият министър Кристин Лагард вчера. В замяна банките ще трябва да увеличат кредитирането на компаниите и домакинствата, каза тя.

Другите банки, включени в обявения вчера план, са Credit Agricole SA, Credit Mutuel, Caisse d\'Epargne и Banque Populaire.

Credit Agricole ще продаде подчинен дълг на стойност 3 млрд. долара, а BNP Paribas и Societe Generale - на стойност 2.55 млрд. евро и 1.7 млрд. евро, респективно. Caisse d\'Epargne и Banque Populaire ще продадат дълг за 1.1 млрд. евро и 950 млн. евро, респективно. Credit Mutuel ще издаде дълг на стойност 1.2 млрд. долара.

Държавата не прави подарък на банките, заяви Лагард. Цените на тези ценни книжа ще бъдат образувани съобразно пазара. Те ще гарантират значителни приходи за държавата.

Други европейски правителства също инвестираха в банките си този месец. Холандското правителство закупи местните подразделения на Fortis и ABN Amro Holding NV за 16.8 млрд. евро. Базираната в Цюрих UBS AG се съгласи да продаде дял на стойност 5.2 млрд. долара на правителството и да отдели от счетоводния си баланс рискови активи на стойност около 60 млрд. долара.

Британската Royal Bank of Scotland (RBS) може да продаде акции на стойност до 20 млрд. паунда на правителството, освен ако инвеститорите не се съгласят да купят акции. Холандия обяви на 19 октомври, че ING Groep NV, най-голямата холандска компания за финансови услуги, ще получи 10 млрд. евро.

Ръстът на френската икономика най-вероятно няма да достигне прогнозираните 1% през 2009 г. заяви Лагард. Ръстът на кредитирането в частния сектор е намалял до 10.2% през август, в сравнение със същия месец година по-рано, както и в сравнение с 12% два месеца по-рано.

Френското правителство обяви миналата седмица, че ще създаде две институции. Едната ще заеме до 320 млрд. евро на банките, а другата ще похарчи до 40 млрд. евро за закупуването на дялове в тях, ако се наложи.

По-рано този месец правителствата на Франция, Белгия и Люксембург спасиха от фалит Dexia SA.