В резултат на партньорството между Visa Европа и българските банки членове, българският финансов сектор е готов да стартира нова услуга през следващите месеци. Visa cash back е нова местна услуга, която позволява теглене на малки суми в брой от касите на търговски обекти.

Тя ще е достъпна за притежателите на карти Visa, докато пазаруват в редица супермаркети, бензиностанции и магазини. С извършването на две дейности едновременно (пазаруване и получаване на пари в брой), картодържателите на Visa ще спестят време и ще могат да теглят пари в брой сигурно, лесно и удобно.

Големите търговски вериги в България са проявили интерес към усвояването на услугата cash back. За търговците cash back означава основно по-голям обем продажби, тъй като е необходимо извършването на покупка за теглене на пари в брой.

Cash back ще бъде достъпна за картодържателите на Visa, чиито карти са издадени в България. Услугата ще даде възможност на притежателите на карти Visa да теглят малки суми в брой директно на касите, докато пазаруват и плащат с карта Visa в определени търговски вериги с лого Visa cash back. Когато плаща със своята карта Visa, картодържателят трябва да помоли касиера за cash back транзакция и да поиска теглене на сума до 50 лв.

От 15 години Visa cash back работи ефективно в голям брой страни и е особено популярна във Великобритания и Скандинавските страни. Италия и Полша въведоха услугата през 2006 г., последвани от Ирландия и Чехия през 2007 г. Последната европейска страна, която въведе cash back, е Словакия - през септември 2008 г. Извън Европа услугата е достъпна в САЩ, Австралия, Сингапур и Южна Африка.

Като цялo обемът на cash back транзакциите във Великобритания надхвърля 25% от всички дебитни транзакции, направени в супермаркети, което е повече от 1.6 млрд. транзакции всяка година. От въвеждането на услугата в Полша през септември 2006 г. картодържатели на повече от 9 млн. карти Visa от 9 финансови институции вече могат да използва услугата в повече от 10 000 търговски обекта.