Китайската банка - Bank of Beijing Co., частично собственост на финансовата и застрахователна компания ING Groep NV, води преговори за закупуване на половината от животозастрахователната компания, оперираща в Китай - ING Capital Life Insurance Со.

Към края на годината китайският застраховател, основан през 2002 г., е разполагал с премиен приход от животозастраховане в размер на около 293 млн. долара, сочат още изнесени от финансовото издание Bloomberg данни.

Китайските регулаторни органи позволиха на банките да се разрастват в посока на предоставяне на финансово-брокерски услуги, управление на активи и застраховане, в усилията им да ги направят по-слабо зависими от отпускането на кредити.

През 2006 г. китайската банка набра капитал за международна експанзия на бизнеса си, за да стане той по-слабо зависим от местния пазар.

През юли Bank of Beijing получи одобрение за закупуване на дял от 20% от Langfang City Commercial Bank за 127.5 млн. юана (15.4 млн. долара). Към момента банката разполага с 131 клона в Пекин и другите по-големи градове.

Другите водещи китайски банки, като Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. и Bank of Communications Ltd. също са подали заявления за инвестиции в застрахователни компании през юли.


Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV обяви вчера, че ще получи 10 млрд. евро заем от правителството, след като нарастващите кредитни загуби свалиха цената на акциите на компанията до 13-годишен минимум.

Правителството ще закупи привилегировани акции на банката без право на глас и ще назначи двама свои представители в надзорния съвет на ING, която няма да изплаща дивидент в края на годината. Ценните книжа ще носят 8.5% годишна лихва.

Акциите на ING се обезцениха с рекордните 27% на 17 октомври, след като банката прогнозира 500 млн. евро загуби за третото тримесечие и стана първата, която се възползва от 20-те млрд. долара, предоставени от правителството на финансовите компании на 10 октомври.