Румънците имат повече доверие на еврото, отколкото на националната си валута и долара и вярват, че банковите депозити са подходящи за защита на техните спестявания, показват резултатите от проучване на INSOMAR, направено за Money Channel, информира BusinessStandard.

На фона на международната финансова криза тези предпочитания на румънците са разбираеми, смятат анализатори. “Не съм изненадан, че банковите депозити се ползват с най-голямо доверие като начин за спестяване. Процентът дори щеше да е по-висок, ако проучването не беше проведено в разгара на последните събития на финансовите пазари. Ето защо процентът на тези, които държат спестяванията си вкъщи, е по-висок,” според икономистът Дан Паскариу.

Общо 29% от участниците в проучването предпочитат банковите депозити. Други 26% смятат, че най-добрият начин за спестяване са инвестициите в недвижимо имущество, докато 16% предпочитат да съхраняват парите си вкъщи.

Най-предпочитаните от румънците банки са големите, които имат добре развита клонова мрежа.

Румънската Национална спестовна банка (CEC Bank), която е единствената държавна банка в северната ни съседка, Banca Romana de Dezvoltare-Groupe Societe Generale (BRD-SocGen) и Banca Comerciala Romana (BCR), която е най-голямата банка в Румъния и е собственост на австрийската Erste, са банките, на които гражданите на страната имат най-голямо доверие.

Общо 49% от румънците имат най-голямо доверие на еврото. Местната лея следва с одобрение от 40%, докато само 3% предпочитат долара. Високото доверие в еврото се дължи най-вече на оскъпяването на европейската валута спрямо долара през последните 2-3 години, според Паскариу. Румъния също така има за цел да се присъедини към Еврозоната, така че е нормално хората да имат доверие на валута, която, рано или късно, ще бъде приета за официална в страната.

Румънците, участвали в проучването, споделят, че влиянието на финансовата криза ще се усети в Румъния, както и в други европейски страни, но е малко вероятно спестовните навици да се променят.