Продажбите на жилища в Южна Калифорния са се повишили с 65% през септември на годишна база, което бе и най-голямото им нарастване от две десетилетия насам, посочи изследване на MDA DataQuick.

Причина за това е желанието от страна на купувачите да се възползват от предлаганите от банките имоти на нередовните платци по ипотеки.

Сумарно 20 497 нови и съществуващи жилища са сменили собственика си през изминалия месец в Лос Анджелис, Ривърсайд, Сан Диего, Вентура и др. от водещите градове.

Повишението в продажбите на новите жилища е било най-високото от началото на статистиката, стартирала през 1988 г., съобщи Bloomberg.

Продажбите са нараснали най-много в областите с най-голям спад в цените на недвижимите имоти, коментират пазарните наблюдатели. Половината от всички продажби в Южна Калифорния през изминалия месец са били такива с просрочени ипотеки, в сравнение с едва 13% преди година.

Именно продажбата от страна на банките води до низходящ натиск при цените на недвижимите имоти. Така например понижението в изследвания регион на средната цена на имотите е било 33% за последните 12 месеца до ниво от 308 500 долара.

Цената в същото време е била с 39% под достигнатите рекордни цени в Калифорния през миналата година, в размер на 505 000 щатски долара.

Най-голям процент са били продажбите на ипотекирани жилища в Ривърсайд, където те са възлезли на 69% от общите такива през септември. Продажбите на жилища там са нараснали близо два пъти в сравнение с година по-рано до ниво от 4 551 броя, сочат още данните.