Alrosa намали обема на доставките на диаманти за пазарите с 30%, съобщи представител на компанията. Причината е разразилата се криза. Търсенето на диаманти спада, заявяват от диамантения гигант пред „Ведомости“.

От компанията не планират да намаляват добива, който през тази година е бил планиран на нивото от 2.29 млрд. долара. Приходите на компанията през тази година трябва да достигнат 3.04 млрд. долара, като през 2007 г. те са били 2.95 млрд. долара.

Как взетото решение ще повлияе на тази прогноза представител на компанията не се наема да прогнозира. Излишъците от добитата суровина ще попаднат в Гохран (специален фонд за съхраняване на ценни метали към руското Министерство на финансите, бел. р.), заяви източник, близък до Alrosa.

Компанията не може да затвори мините по технологически и геоложки причини, отбелязва той. От руското финансово министерство, както и от Гохран отказаха коментар.

Финансовата криза може да провокира намаляване на търсенето на брилянти и следователно намаляване на цените на диамантите, което не трябва да се допуска, отбелязва анализаторът на агенцията Rough & Polished Сергей Горяинов. Подобни мерки сега предприемат други диамантени компании, добавя той.

Преди няколко дни De Beers обяви, че съкращава добива. Горяинов смята, че и в този случай може да става дума за спад на добива с 30%. Горяинов е убеден, че скоро ще започнат да съкращават производството и другите големи играчи.

Източник: БГНЕС