На своето редовно заседание, проведено на 21 октомври 2008 г., Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №21 на БНБ за задължителните минимални резерви, които търговските банки поддържат при централната банка.

Според промените за резервни активи на търговските банки вече ще се признават 50% от касовите им наличности. Улеснява се и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ.

Чрез тази стъпка Българска народна банка дава знак на банките да не свиват прекалено рязко кредитирането на бизнеса и гражданите, коментира Атанас Урумов от пресцентъра на БНБ.

Това се прави като превантивна мярка банките да не отидат от едната крайност в другата — от активно кредитиране към ограничаването му. Идеята е да се осигури нормален кредитен процес в страната, допълни още Урумов.

С отпускането на този финансов ресурс очакванията са де се намали основният лихвен процент, допълниха още от БНБ.

С приетите изменения се цели да се ограничат колебанията на междубанковия паричен пазар и се стимулира активността на банките на кредитния пазар, според днешното прессъобщение на централната банка.

При положение че голяма част от българските банки са кредитирани от чуждестранните си собственици, има мнения, че освободените по този начин средства ще изтекат в чужбина.

От БНБ коментираха, че освободените средства представляват краткосрочен ресурс, който наблюдава. Ако банките не отговарят на съответните изисквания, те ще са в нарушение на наредбата.

Минималните задължителни резерви на българските банки в момента са 12% от привлечените депозити.

Към 17 септември депозираните в БНБ средства на банки са в размер на Задължения към банки 6.445 млрд. лв., сочи седмичният баланс на управление Емисионно.

Нека припомним, че през август общата сума на активите на банковата система нараства с 2.2 млрд. лв. (3.4%) и в края на месеца достига 69.1 млрд. лв. Кредитите и авансите възлизат на 54.5 млрд. лв., като отбелязват месечен растеж с 3.4%, в резултат от увеличението на всички сегменти на портфейла.

За осемте месеца на 2008 г. натрупаната печалба на банковия сектор е в размер на 994 млн. лв., или с 250 млн. лв. (33.6%) по-висока от отчетения резултат към 31 август 2007 г., сочат данните на БНБ към края на август.

Снимка: Profit.bg