Спадът на цените на имотите засегна 22 от 27-те страни на Европейския съюз, съобщава "Финансовые известия", позовавайки се на статистиката на "Агент 002".

Най-сериозно бяха засегнати Балтийските страни - Латвия и Естония, в които инвеститорите вече са загубили между 20-40% от вложенията си. Двете страни надминаха дори Великобритания, смятана са една от най-засегнатите от кризата в сектора в Европа, в която цените отчетоха спад с 10-12%.

В много от големите страни на Стария континент отбелязват намаляване на цените на жилищата с 5-10%. Сред тях са Франция, Испания, Гърция, Португалия, Малта, Норвегия и Люксембург. В останалите европейски страни спадът е средно с 1-2%.

Само няколко страни успяха да съхранят ръста на цените. Лидер сред тях е Словакия, в която цените отчитат ръст с 25%, България я следва с 18%. Повишение на цените от 2% са отчели Швейцария и Италия, а в Холандия - пазарът засега остава непроменен.

Според анализатора и редактор на сайта Prian.ru Алексей Коновалов спадът не трябва да предизвиква шок у инвеститорите. Ще загубят само тези, които се опитват бързо да излязат от пазара.

На противоположното мнение са консултантите от "Евродом". По техни данни западните агенции надценяват руската инвазия в сектора. В последно време от компанията отчитат, че няма повишение на броя на руските инвеститори, като времето на спонтанните покупки сякаш е приключило.