Еврото поевтиня под 1.28 долара за пръв път от ноември 2006 г. насам, в резултат на спекулациите, че Европейската централна банка ще прибегне до понижение на лихвите.

Моментно единната валута се понижи до най-ниска стойност от 1.2743 долара преди отново да се върне на нива над 1.28 долара.

До най-ниска стойност от над четири години насам поевтиня и еврото спрямо йената, на фона на спада на азиатските индекси. Единната валута се понижи до 127.01 йени за евро, като малко по-късно скочи почти до 128 йени.

Британският паунд се понижи до петгодишен минимум спрямо японската валута след коментарите, дошли от представители на централната банка на страната, че Великобритания най-вероятно е в рецесия. Паундът поевтиня до 1.6232 долара, или най-ниската му стойност от септември 2003 г. насам.

Влошените перспективи пред европейските икономики увеличават шанса за намаляване на лихвите от страна на централните финансови институции, коментират специалисти. Това пък се отразява, от своя страна, и на курса на еврото и паунда, които бяха предпочитани именно заради по-високите лихви, носени на инвеститорите.

Средните очаквания на пазарните участници са за намаляване на лихвите в Еврозоната с 0.75 процентни пункта до юни до ниво от 3% на годишна база.

На 8 октомври, в безпрецедентно синхронизирано действие на водещите централни финансови институции по света, Европейската централна банка намали нивото на лихвите с половин процентен пункт.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняха след спада в цените на суровините на международните пазари.