Най-голямата по покупки щатската компания издател на кредитни карти - American Express Co., отчете 861 млн. долара печалба от продължаващи операции за третото тримесечие, което представлява спад от 23%, информира Bloomberg.

Печалбата от 74 цента на акция обаче надхвърля осреднената предварителна прогноза за 59 цента печалба на акция на икономистите, интервюирани от Bloomberg. Приходите на компанията са нараснали с 3%, до 7.16 млрд. долара.

American Express е загубила повече от половината си пазарна стойност от началото на годината, тъй като безработицата в САЩ принуждава потребителите да харчат по-малко и да не плащат заемите си.

Нетната печалба на компанията намалява до 815 млн. долара, или 70 цента на акция, в сравнение с 1.1 млрд. долара, или 90 цента печалба на акция, година по-рано.

Печалбата на компанията от операции с кредитни карти в САЩ е паднала с 59%, до 244 млн. долара, в сравнение с 592 млн. долара година по-рано, а провизиите й, заделени за покриването на загуби, са нараснали до 941 млн. долара. Несъбираемият дълг на подразделението е нараснал до 5.9% от заемите, в сравнение с 3% година по-рано.

American Express ще успее да задоволи капиталовите си нужди от около 24 млрд. долара през следващата година посредством депозити и федерални програми, заяви главният финансов директор на компанията Даниел Хенри.

Потребителските разходи, които представляват най-голямата част от щатската икономика, най-вероятно ще паднат, след като работодателите в САЩ са съкратили най-много служители от пет години насам през миналия месец, вдигайки нивото на безработицата до 6.1%.

Потребителските заеми са намалели със 7.9 млрд. долара през август, което е най-големият спад, откакто Федералният резерв започва да води статистика през 1943 г.