Продажбите на нови жилища в САЩ се очаква да се понижат с 12% през следващата година, прогнозират от Асоциацията на ипотечните банкери в страната, цитирани от Bloomberg.

Причина за тези негативни прогнози са рекордното понижение в продажбите на нови жилища във водещата световна икономика.

Очаква се трендът на спад в продажбите на нови жилища да се запази и през първата половина на следващата година, в резултат на засиленото предлагане на нови жилища и отдръпването от страна на купувачите в очакване на по-нататъшно понижение в цените.

Банкерите прогнозират още щатската икономика да регистрира отрицателен ръст през първото полугодие на следващата година.

През второто тримесечие на 2009 г. началното жилищно строителство в страната се очаква да регистрира рекорден спад от 70% от пика им през третото такова на 2005 г.

Средната цена на жилищата ще продължи да се понижава и през следващата година, като водещи спада се очаква да бъдат щатите Калифорния и Флорида, сочат официалните очаквания.

Нивото на безработица също се очаква да продължи да нараства и да достигне 7.8% в началото на 2010 г.

Възстановяване на пазара на имоти може да има едва през 2010 г., когато, според организацията на банкерите, продажбите на нови жилища ще отбележат ръст от 25%.

Просрочените ипотеки в щатите Калифорния, Флорида, Невада и Аризона допринасят за около 46% от общия брой на всички лоши ипотечни кредити.

Те са се отличавали и с най-високо негативно ниво и през август, според данни на RealtyTrac Inc.

През юли цените на имотите във водещите щатски метрополисни градове отбелязаха най-голямото си понижение в историята, по данни на S&P/Case-Shiller.