Европейските страни са отчели значително забавяне на инвестициите в търговски имоти през първото полугодие на настоящата година.

За периода инвестициите в сектора са възлезли сумарно на 63 млрд. долара, или понижение от почти 50% спрямо нивото им от сравнимия период на предходната година.

Основната причина е била кредитната криза, която е направила финансирането на подобен род инвестиции изключително трудно и скъпо.

Тежката ситуация на пазара е принудила продавачите, в лицето на инвестиционни фондове, на които се налага да продават, да занижат значително цените, на които предлагат своите проекти.

Така например доходността за купувачите се е повишила със 150 базисни пункта, а в Париж със 100 базисни пункта.

Докато цените на търговските площи падат, то разходите за купувачите нарастват дори повече. Към момента Euribor е при нива над 5.4%. Това означава, че инвестиции, носещи възвращаемост за инвеститорите от под 6%, не се приемат като привлекателни.

Инфлацията в Европа, която достигна рекордно ниво през юни при 4% на годишна база, е друг фактор, който допълнително натежава над купувачите.

Според специалистите този факт, както и излизането на много нови проекти през тази година, ще принудят продавачите, и особено тези със значителни дългове, да продължат да понижават цените.

Наблюдава се все по-голямо задълбочаване на спреда между цената, искана от продавачите, и тази, която са склонни да платят купувачите.

Променя се и структурата на купувачите - от затворени фондове с фиксиран срок за извършване на своите инвестиции и притискани да купуват във времето, към частни фондове и инвеститори, които не купуват на всяка цена и имат време да подбират между качествените проекти.