Цените на недвижимите имоти в китайските градове са се повишили с 3.5% през септември, в сравнение със същия месец на миналата година.

Това е значително забавяне на ръста спрямо предходния месец, когато повишението в цените на имотите възлезе на 5.3% на годишна база.

Тенденцията на по-слаб ръст стартира в началото на годината и бе отражение на кризата, обхванала световните имотни пазари, стартирала първоначално в САЩ и впоследствие прехвърлила се и в другите страни.

На месечна база цените на имотите в 70-те големи и средно големи градове в бързоразвиващата се страна са отбелязали спад от 0.1% през септември, посочиха още изнесените данни.

Различно е представянето на недвижимите имоти в различните райони, като в някои то остава относително ускорено, докато в други се наблюдава дори спад.

Средната цена на имотите в Пекин е нараснала с 6.9% през изминалия месец, в сравнение със същия на миналата година.

В Шанхай ръстът е минимален и възлиза на едва 2.6% на годишна база. Повишението на годишна база се запазва относително силно в градовете от североизточните части на страната.

В южните части са били единствените големи градове, отбелязали спад в цените на жилищата, като най-голям е бил той в Шенцен - в размер на 10% от година по-рано.

Тези градове обаче се отличаваха и с едни от най-големите ръстове, регистрирани в страната през последните няколко години.