Печалбата на втория най-голям щатски бизнес-застраховател Travelers Cos. се е понижила с 82% през изминалото тримесечие, което накара компанията да занижи прогнозите си за настоящата година, съобщава Bloomberg.

От компанията отчетоха печалба от 214 млн. долара, или 36 цента на акция, в сравнение с тази от 1.2 млрд. долара, или 1.81 долара на акция, година по-рано.

Без да се отчита промяната на стойността на притежаваните финансови активи, печалбата би възлязла на 55 цента, или отново под средните очаквания на анализаторите за 61 цента печалба на акция.

До голяма степен за негативния резултат са съдействали и щетите от развихрилите се през тримесечието урагани Айк и Густав.

Двата урагана са стрували на застрахователната компания общо 10 млрд. долара, с което бурите през настоящата година стават най-скъпи от 2005 г. насам.

От ръководството на компанията прогнозираха оперативна печалба в диапазона между 4.9 и 5.1 долара на акция. Предишните оповестени прогнози бяха за печалба в диапазона между 5.55 и 5.85 долара на акция.

Загуба в размер на 116 млн. долара от инвестиции е регистрирал още застрахователят, вследствие на отписване на активи, свързани до голяма степен с банкрутиралата инвестиционна банка

Към настоящия момент загубите от лоши активи на застрахователите в САЩ възлизат на 93 млрд. долара.

Акциите на Travelers приключиха вчерашната си търговия на щатските пазари с повишение от 18 цента до ниво от 36.33 долара за брой. През изминалия месец те поевтиняха с 22%, или по-малко от спада на индекса на застрахователните компании с 33% за периода.

Застрахователят не е инвестирал твърде много средства, подобно на други свои конкурентни компании в хеджфондове в търсене на по-висока доходност, което е положително. Инвестициите й от този тип възлизат на 2.26 млрд. долара към края на второто тримесечие, или 3.1% от инвестираните й активи.