Wachovia Corp., която е в процес на придобиване от страна на Wells Fargo & Co., отчете загуба в трето поредно тримесечие, вследствие на рухналите ипотечни пазари и отписвания на активи, обезпечени с недвижими имоти, информира Bloomberg.

Загубата на банката за третото тримесечие възлиза на 23.9 млрд. долара, или 11.18 долара на акция, в сравнение с нетна печалба от 1.6 млрд. долара, или 85 цента, за същия период на миналата година.

Wells Fargo победи базираната в Ню Йорк Citigroup Inc. в наддаването за Wachovia, съгласявайки се да похарчи 14 млрд. долара, за да създаде най-голямата клонова мрежа в САЩ. Базираната в Сан Францискко Wells Fargo също така се съгласи да продаде част от активите си, ако новата компания контролира повече от 10% от депозитите в страната.

На път сме да осъществим сливането по план през четвъртото тримесечие, обяви главният финансов директор на Wells Fargo Хауърд Аткинс.

Цената на акциите на Wachovia нарасна с 2 цента, до 6.09 долара за брой вчера. Книжата обаче са се обезценили с 84% на Нюйоркската фондова борса от началото на годината. Акциите на Wells Fargo са поскъпнали с 8.1% тази година.

От Wells Fargo обявиха, че очакват 74 млрд. долара загуби и отписвания на активи от портфейла на Wachovia, който е на стойност 498 млрд. долара. Банката планира да компенсира загубите с набирането на 20 млрд. долара капитал посредством продажбата на акции и намаляването на годишните разходи с 5 млрд. долара.

След сливането Wells Fargo ще има повече от 6 675 клона, в сравнение с 6 139 на Bank of America Corp., както и активи в размер на около 1.4 трлн. долара.

Днешният финансов отчет може да се окаже последен за Wachovia, която е основана в Северна Каролина от германски емигранти през 1879 г. Продажбата на банката, която беше определена от финансовия министър на САЩ като добра за щатската банкова система, трябва да бъде финализирана до края на годината.