Институциите, които отпускат ипотечни кредити, ще трябва да доказват, че са се опитали да помогнат на затруднените собственици да запазят собствеността си. Това предвиждат новите правила, предложени от британското правителство с цел да бъде намален броят жилища, изземвани заради неизплатени ипотечни кредити.

Тази година се очаква Великобритания да навлезе в период на рецесия за първи път от началото на 90-те години. Пазарът на жилища вече се свива силно, а през второто тримесечие на годината съдилищата в Англия и Уелс разпоредиха откриването на най-голям брой процедури по изземване на ипотекирани жилища след 1992 година.

Новите правила предвиждат ипотечните кредитори, които искат заповед за принудително изпълнение, да покажат, че са се опитали да намерят алтернативни решения при изпадането на длъжниците в затруднение.

"Трябва да сме сигурни, че помагаме на тези, които могат да бъдат най-силно засегнати през тежките времена, които предстоят и да гарантираме, че отнемането на жилището ще бъде последното, а не първото средство", заяви главният секретар на министерството на финансите Ивет Купър.

Източник: БНР